Akte ondertekenen kan nu ook via een videoconferentie
Sinds kort hoeft u zich niet langer ver te verplaatsen om bij de notaris een akte te gaan ondertekenen, dit kan namelijk ook via een videoconferentie voortaan. Deze manier is efficiënt doch veilig.
Stel: u woont in Limburg en koopt een appartement aan zee. Of: u woont in West-Vlaanderen en verkoopt uw vakantiehuis in de Ardennen. Vroeger was u in de meeste gevallen even onderweg om alleen maar de akte te gaan ondertekenen. Maar hier hebben ze nu een oplossing voor gevonden. Het is namelijk mogelijk dat de koper en de verkoper elk in het kantoor van hun eigen notaris de akte bespreken en ondertekenen via een videoconferentie. Dit scheelt tijd en verkleint daarnaast ook de ecologische voetafdruk van de transactie.
Indien u een tweede verblijf in het buitenland koopt, is het niet mogelijk dit te doen via een videoconferentie aangezien een Belgische notaris niet bevoegd is tussen te komen bij een buitenlandse transactie.
Als u tijdens het overlopen van de akte vragen hebt, kunt u die altijd stellen. U mag ook opmerkingen formuleren. Tijdens de videoconferentie kan uw notaris op elk moment onderbreken om u daarin bij te staan. Eventuele aanpassingen van de akte kan hij onmiddellijk aanbrengen. Op het scherm zien alle betrokkenen de eventuele wijzigingen. Pas aan het einde wordt de akte afgedrukt en ter ondertekening voorgelegd.
Wie kan ervan gebruikmaken?
Iedereen die een woning wil kopen, een bedrijf wil oprichten of een nalatenschap wil afwikkelen met een tegenpartij die ver uit de buurt woont kan de akte ondertekenen via een videoconferentie. Maar beide partijen moeten wel akkoord gaan om de akte vanop afstand te kunnen ondertekenen.Indien u een tweede verblijf in het buitenland koopt, is het niet mogelijk dit te doen via een videoconferentie aangezien een Belgische notaris niet bevoegd is tussen te komen bij een buitenlandse transactie.
Hoe verloopt het in de praktijk?
Alle betrokkenen gaan naar het kantoor van hun eigen notaris. In de aktezaal hangt een groot scherm waarop ze de voorlezing van de akte en de toelichting kunnen volgen. Uiteraard moeten de betrokken notarissen in de zaal aanwezig zijn, zowel de notaris die de originele akte zal bewaren als de notaris van de andere partij.Als u tijdens het overlopen van de akte vragen hebt, kunt u die altijd stellen. U mag ook opmerkingen formuleren. Tijdens de videoconferentie kan uw notaris op elk moment onderbreken om u daarin bij te staan. Eventuele aanpassingen van de akte kan hij onmiddellijk aanbrengen. Op het scherm zien alle betrokkenen de eventuele wijzigingen. Pas aan het einde wordt de akte afgedrukt en ter ondertekening voorgelegd.